torsdag 1. desember 2011

Telegrafisten

Filmen telegrafisten er basert på boken Svermere av Knut Hamsun. Filmen handler om Ove Rolandsen, telegrafist i en liten bygd. Han elsker damer, eier lite penger og er forlovet. Rolandsen har funnet opp et nytt fiskelim, hvor han gjør alt i sin makt for å skaffe pengen han trenger for å sende det til Tyskland. Samtidig under denne prosessen forelsker han seg i Elise Mack, datter av Mack, bygdas store mann. Mack styrer det meste av virksomheten rundt om i bygda. Damene svermer rundt Rolandsen, han virker som en magnet på dem. Svaret kommer tilbake fra Tyskland og Rolandsen er tilbudt 100 000 riksdaler for oppfinnelsen. Med det nye fiskelimet blir maktbalansen i den gamle bygda endret. Til slutt får han sin Elise.

Romanen Sværmere, som Hamsun skrev i 1904, representerer en overgangsfase i hans forfatterskap. I fortellingen blir vi introdusert for en bred folkelivsskildring, humor og de karakteristiske, ”nordlands”- trekkene. Dette er trekk vi også ser igjen i romaner skrevet etterpå, eksempel: Benoni og Rosa, Landstrykeren.

Romanen er ikke en typisk Hamsun roman hvor hovedpersonen ikke lenger går som den sedvanlige ”outsidere”, han er ikke lenger annerledes. Han er satt inn i et bredere sosial ramme. Rolandsen er ikke personen alle ser på fordi han er rar, tvert i mot er han godt likt særlig hos damene. Selv om han fra starten ikke er bygdas stolthet, ender romanen i en ”lykkelig alle sine dager” slutt. Hvor Rolandsen får både makt i tillegg til ”prinsessen” han har drømt om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar