torsdag 1. september 2011

Siv Jensen møter Erna Solberg

Siv Jensen er i dag parlamentarisk leder for Fremskrittspartiet, hun er 42 år gammel og har vært stortingsrepresentant i 14 år. Jensen er direkte, målbevist og sta. Erna Solberg er i dag partileder for Høyre. Hun er 50 år gammel og har representer Hordaland i stortinget i 22 år. Solberg er i motsetning til Jensen mildere, hun er også målbevisst, men legger mer vekt på eget parti enn å rakke ned på andre.

Siv Jensen: er god med ord, og velger som regel riktige fremleggelser. I debatter liker hun å ha kontroll, hun får dette ved og ivrig komme med innlegg og ta styringen.(Se link) Hun har stadig noe å rette på ved andre lederes påstander og synspunkter og kan virke irriterende. Hun tar ofte i bruk virkemidler som å trekke noe hånlig på smilebåndet under andre påstander, noe som gjør at påstanden eller innlegget ikke blir tatt like seriøst(se link, 02.58). Jensen legger mye vekt på patos appell, ved å nedtrykke og sette spørsmål ved andre partiers politikk.

Her er en debatt mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg hvor vi ser noen av virkemidlene Jensen bruker:
Erna Solberg: er også god med ord, men velger å legge de frem på en annen måte enn Jensen. Solberg er nok en person som snakker mer ”rundt grøten”, men hun har nok, ut i fra mitt synspunkt, funnet den beste balansen. Hun er ikke for direkte, men bruker ikke lang tid på å komme til poenget. I debatter er Solberg den personen som velg å lytte til andre synspunkter og påstander, og bruker nok dette som et virkemiddel. Hvor hun viser at hun er den som hører på hva andre sier, hun er den som hører på folket. Solberg bruker mye logos appell, ved å appellere til inteligensen med gode utsagn. Et godt virkemiddel hun også gjør er å nikke lett på hodet når hun lytter på andre (se link, 29.16):

http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/543609/

1 kommentar:

  1. Mye bra, Anine. Jeg savner at du - i enda større grad - tar i bruk retoriske begrep, viser at du har sett/observert dem, og at du sier hvilken effekt du mener de har. Du (som Solberg) er glad i å gå rundt grøt :).

    SvarSlett