onsdag 14. september 2011

Karen



1.a) Novella forteller tre historier, hvilke? Referer kort hva som skjer i de tre historiene.
De tre ulike parallellfortellingene er historien om Karen og Postmannen, historien om haren og reven, og vinden som også utgjør en historie.
Karen og Postmannen: Karen jobber på Krarup kro, hun er spinkel, men veldig vakker. Hun er forelsket i postmannen, og en dag blir hun gravid, det hun ikke vet er at postmannen både har kone og to barn. Disse fakta gjør at Karen velger å ta livet av seg selv.
Haren og reven: reven ligger lenge og lusker på haren, han gjør alt riktig og lager ikke en lyd, men øyeblikket før han skal angripe smetter haren av gårde. Fordi den hører et plask.
Vinden: skifter stadig retning, og lager storm og blest når den vil.

b) Hva er sammenhengene mellom historiene?
Haren og reven er et symbol på Karen og postmannen, postmannen er kledd i rødt og er en mann med respekt, reven bærer også rød kappe og er et av de lureste dyrene i skogen. Haren er den spinkle, grå skikkelsen som alltid ser undrende ut, og er et symbol på Karen som også både er spinkel og vakker, med grå øyne og undrende uttrykk. Postmannen gjør som reven ved å lure Karen, han gjør også alt riktig, men når Karen hører om familien hans ”spretter” hun unna og drukner seg, idet hun treffer vannet skvetter haren og smetter av gårde. Vinden gjør at vi hele tiden veksler mellom de to historiene.

2. a) Gi en karakteristikk av Karen: Karen er liten og spinkel, hun har grå øyne og er utrolig vakker. Øyebrynene hennes danner alltid en bue slik at hun ser forundrende ut. Hun har en blå kjole og ser ut til å alltid ha kontroll, hun gir ikke mye lyd fra seg.

b) Hvor i teksten finner vi de første antydningene om at postføreren og Karen har et forhold? Antydningene om at postføreren og Karen har et forhold finner vi der hvor det i kroen blir fullstendig kaos, Karen mister kontrollen da postmannen kommer, det er dette hun har ventet på, deretter blir hun borte og det samme blir postmannen.

c) Hva forteller oss at Karen tar sitt eget liv?
At Karen tar sitt eget liv får vi vite i det hun stormer ut fra sitt eget rom, i motsatt retning av kroen og til slutt hører vi et plask.

3. a) Hvilke virkemidler bruker Kielland i fortellingen om reven og haren? Om vinden? Hvilken funksjon har de i novella?
Kielland velger å bruke to ulike parallellfortellinger, om Karen og Postmannen og om reven og haren som i slutten møtes, i tillegg er det en tredje fortelling om vinden som binder de to fortellingene sammen. Han har et lite eventyrpreg over novella, ved at det er tre historier, han begynner med: det var en gang, og inni teksten snakker han om haren som danser over isen. Han forteller aldri ting rett som det er, men antyder slik at det er opp til leseren å tolke.
Virkemidlene har god funksjon i novella og de ulike tingene gjør det tydelig at historien er nøye gjennomtenkt og ingenting er tilfeldig.

b) Kommenter første og siste setning. Første og siste setning er like: det var en gang i Krarup kro, en pike som het Karen. Første setningen starter hele novella på en litt eventyrisk måte, mens den siste setning brukes på en måte slik at historien føles virkelig, og er en advarsel.

4. a) Kielland var en mester i antydningens kunst; alt det vesentlige ble bare antydet. Gi eksempler på dette fra Karen.
Han antyder at de to er forelsket da det blir kaotisk i kroen i det postmannen kommer, akkurat som om kroen blir følelsene til Karen når hun ser postmannen.
Han antyder at Karen er gravid ved og hele tiden forteller at kjolen hennes er blitt for liten.
Han antyder at Karen tar sitt eget liv ved å fortelle at haren hørte et plask.

b) Begrunn at Karen er en realistisk novelle. Da må du først ha en oversikt over typiske trekk i realismen. Tendens? Problemer under debatt? Synsvinkelbruk? Personbeskrivelse? Miljøskildring?

torsdag 1. september 2011

Siv Jensen møter Erna Solberg

Siv Jensen er i dag parlamentarisk leder for Fremskrittspartiet, hun er 42 år gammel og har vært stortingsrepresentant i 14 år. Jensen er direkte, målbevist og sta. Erna Solberg er i dag partileder for Høyre. Hun er 50 år gammel og har representer Hordaland i stortinget i 22 år. Solberg er i motsetning til Jensen mildere, hun er også målbevisst, men legger mer vekt på eget parti enn å rakke ned på andre.

Siv Jensen: er god med ord, og velger som regel riktige fremleggelser. I debatter liker hun å ha kontroll, hun får dette ved og ivrig komme med innlegg og ta styringen.(Se link) Hun har stadig noe å rette på ved andre lederes påstander og synspunkter og kan virke irriterende. Hun tar ofte i bruk virkemidler som å trekke noe hånlig på smilebåndet under andre påstander, noe som gjør at påstanden eller innlegget ikke blir tatt like seriøst(se link, 02.58). Jensen legger mye vekt på patos appell, ved å nedtrykke og sette spørsmål ved andre partiers politikk.

Her er en debatt mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg hvor vi ser noen av virkemidlene Jensen bruker:
Erna Solberg: er også god med ord, men velger å legge de frem på en annen måte enn Jensen. Solberg er nok en person som snakker mer ”rundt grøten”, men hun har nok, ut i fra mitt synspunkt, funnet den beste balansen. Hun er ikke for direkte, men bruker ikke lang tid på å komme til poenget. I debatter er Solberg den personen som velg å lytte til andre synspunkter og påstander, og bruker nok dette som et virkemiddel. Hvor hun viser at hun er den som hører på hva andre sier, hun er den som hører på folket. Solberg bruker mye logos appell, ved å appellere til inteligensen med gode utsagn. Et godt virkemiddel hun også gjør er å nikke lett på hodet når hun lytter på andre (se link, 29.16):

http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/543609/