torsdag 20. oktober 2011

"Jeg ser"

1. Sigbjørn Obstfelder ble født i 1866 og døde i 1900. Han er født og oppvokst i Stavanger og debuterte som lyriker i 1892. Da gav han ut to dikt i Samtiden, og året etter gav han ut samlingen Digte. Samlingen vakte oppsikt på grunn av sin dristige nye form. Siden publiserte han dikt i aviser og tidskrifter, men utgå også vesentlige prosa – arbeid: fortellingene To noveletter, romanen Korset og skuespillet De røde draaber.

2. Fremmed følelse: menneskene føler en fremmedfølelse overfor den verden de befinner seg i, som Sigbjørn Obstfelder skriver: ”Jeg ser, jeg ser… Jeg er vist kommet på feil klode! Her er så underlig… Med dette mener han at vi mennesker ikke helt vet hva vi er her for, grunnen og hva som er målet med livet vårt. Vi er uvitende om hva vi ”er”. Vi undrer oss, men får ikke svar.

3. Oppgaver til ”Jeg ser”:
1. Adjektivene gir diktet en munter stemning, i tillegg til rytme. Adjektivene skaper en problemfri verden.

2. De begge har brukt gjentakelse ved å starte setningene med Jeg. De begge ser på omgivelsene de har rundt seg, men i ”Hjernen er alene” virker personen redd for det som er omgir han. I ”jeg ser” derimot bare observerer jeg – personen og kommer til slutt med en konklusjon om at han ikke hører hjemme.

3. Ved ”jeg ser” motivet starter han å se på naturen, deretter utvikler det seg til menneskene rundt seg og til slutt retter han synet mot seg selv.
Ved ”dette er” motivet, starter det langt unna med verden, deretter forlytter vi oss til kloden, jorden og menneskenes hjem. Det beveger seg nærmere og nærmere.
Ved ”uvær” motivet starter det med en liten regndråpe, som utvikler seg til gråblå skyer som dekker for solen og til slutt blir det tunge skyer. Været virker som en metafor på hvordan jeg – personen egentlig har det, først ser det ikke så ille ut deretter blir det bare verre og verre.

4. Dikteren bruker gjentakelse for å skape rytme. Han har tre parallelle handlinger ”jeg ser”, ”detter er” og ”uværet”. Uværet fungerer som en metafor for jeg – personens følelser. Dette er en gjennomkomponert tekst fordi de tre parallelle handlingene henger sammen.

5. ”Jeg ser” er et nyromantisk dikt fordi: forfatteren skildrer individets følelser og subjektive opplevelser. I tillegg formidler forfatteren opplevelsen av virkeligheten, ikke forklaringen av virkeligheten. Forfatteren verken forklarer, angriper eller setter problemer under debatt, han skildrer.