tirsdag 18. januar 2011

Den unge Fleksnes

Den unge Fleksnes er en norsk sit – com, og en juleserie hvor 14 år gamle Marve Fleksnes møter på hverdagslige problemer. Han fyller klasserommet, gymsalen og hjemmet med latter, en serie hvor alle fra gammel til ung vil trekke kraftig på smilebåndet. I denne episoden får vi et kjapt innblikk i hvem Marve Fleksnes er.
Serien er først og fremst et lystspill, hvor baktanken er å more og å vekke latter. Allikevel inneholder serien vinkler på de hverdagslige problemene hvor familier i dag kjenner seg igjen. Serien tar for seg problemstillinger som kjærlighet, trofasthet og vennskap. Serien er preget av det vi kaller moderne komedie, hvor de fleste karakterene er faste. Gjennom de 24 episodene har personene faste karakterer, Marve Fleksnes for eksempel er alltid klassens og ”modern’s” egen klovn, eller kameraten hans, Nils Johan, som gjennom sesongen er den stille og sjenerte gutten, som ikke helt tør å vise hvem han er, i tillegg til flere andre karakterer. Serien har noe av den samme oppbyggingen som vi ser i komedien ”Friends” hvor også her karakterene er de samme gjennom serien.
Serien er også fylt med satire, hvor Marve Fleksnes ofte latterliggjør seg selv, eller blir latterliggjort. Seriens overraskelsesmomenter er kanskje ikke mange, men momentene er gode. Det er momenter som får deg til å tenke, og tankene får deg til å humre for deg selv. Komediens hovedpoeng, som er å more, er ved denne serien oppfylt. Helhetlig ser jeg på serien som en klassisk komedie, den følger ”oppskriften”, og utgjør en god komedie.
Link til episode 1 i serien:
http://www.youtube.com/watch?v=yQXfaJiVYQI&feature=related

tirsdag 11. januar 2011

Opplysningstiden

Opplysningstiden var tiden rundt 1700- tallet, og er den vanligste samlebetegnelsen på det som skjedde innen vitenskap, filosofi, politikk og kultur. I denne perioden ble det utviklet mange av de prinsippene som danner grunnlaget for moderne demokratier, nemlig menneskerettighetsprinsippene. I tillegg kjennetegnes opplysningstiden av blant annet rasjonalisme, empirisme, økt sekularisering, framskrittsoptimisme og like rettigheter.

Sentrale begreper

lystspill --> vil først og fremst more og vekke latter, uten baktanker. for å ha det gøy.

sit-com - er en type serie.

svart komedie - blir det laget humor om normalt alvorlige emner. (som drap, vold, terror, krig, død)

lavkomikk - tiss, bæsj, promp, Lav humor, DÅRLIG humor! Em grov eller plump måte-

satire - kritiserer noe ved å latterliggjøre det.

commedia dell arte - harlekin – maske (sjalu elsker, dum pike, slu mann) opphavet for

moderne komedie. Med faste karakterer og improviserende teater.

viktige komedieforfattere - Ludvig Holberg. Jean Baptiste Moliére,

tirsdag 4. januar 2011

Ludvig Holberg

Ludvig Holberg var en av hovedpersonene innen dansk-norsk litteratur på 1700- tallet. Han skrev flere forskjellige sjangere, men bemerket seg nok mest innen komisk og satirisk diktning. I tillegg ble han også som historiograf godt bemerket. Mange av Holbergs komedier ble satt opp i teater, noe han også gjorde stor suksess med. To av de mest kjente verkene hans er ”Jeppe på berget” og ”Erasmus Montanus”, dette er begge komedier som ble verdenskjente, og som vi også i dag kjenner til.

Holbergs komedier ble ofte kalt karakterkomedier, hvor historiene baseres på hovedpersonene som har en eller annen svakhet. I alt har Holberg skrevet 26 komedier, komediene deles ofte inn i to grupper intrigekomedier og de store komediene. I de store komediene går hovedfokuset ut på satiren. Intrigekomedien er teaterstykker i en eller tre akter, mens de store komediene er teaterstykker i fem akter.
”Jeppe på berget” handler om en Dansk bonde, hvor det er hans svakheter og feil som blir bemerket. Det er en historie som klart for frem at ikke hvem som helst kan styre et land og at noen mennesker ikke alltid finner seg like godt til rette.