torsdag 20. mai 2010

Episode 11

Miño og Maria tilbringer mye tid med hverandre, og Miño selv glemmer alt fra å sjonglere med kniver til å samle sommerfugler når han er med henne. Moren til Maria ser han ikke ofte og de få gangene hun er på besøk sier hun ikke stort. Etter å ha tilbrakt nesten all tid med Maria i nesten tre måneder har Miño begynt å få tankene sine over på noe annet, han har igjen begynt å fikse med sommerfuglene sine, og i tillegg har han begynt å studere folket i byen. Et par ganger i uken drar han til byen og sitter en hel dag og studerer menneskene som går forbi, alt fra lykkelige mennesker til gutter på hans alder. Men en dag skjer det noe rart, to menn dukker opp utenfor huset hans og begynner å spørre hvem han er, de to Gringos har med seg et kamera og tar bilder av han rett før han rekker å snu seg. Han ser ut av vinduet på bussen at de to følger etter han i sin amerikanske bil.

onsdag 19. mai 2010

Episode 10

Miño får til slutt lov å kjøpe huset ved vannet. Og sitter sammen med Papa Magico og skreller appelsiner, det er dette han forestiller seg. Miño har til og med satt opp en stol til Papa Magico. Av og til tar han en tur til byen og en dag møter han ei jente på bussen. Hun er spinkel, men veldig pen og de to blir kjent med hverandre. Bestefaren til jenta har lenge vært syk og dør, nå er det bare henne og moren. Miño og jenta bruker mye tid sammen, alt fra dykking etter skjell til soling er ting de to finner på. Etter mye tid sammen blir de kjærester.

tirsdag 18. mai 2010

Goðir gastir

”Kjære gjester”
Filmen handler om ”forbudt” kjærlighet. Hvor man i Island fra starten har dannet seg fordommer om homofili. Jenta som drar hjem til hjembyen sin, har vanskelig for å fortelle ”hemmeligheten” sin, fordi menneskene her har allerede dannet seg et bilde av henne. I tillegg er ikke homofili ”godtatt”, folk her omtaler homofile som annerledes mennesker på en dårlig måte. Jenta frykter at menneskene som står henne nærmest skal skyve henne bort. Men da hun frykter som mest at hemmeligheten skal fortelles er det i stede hennes bestefars ”hemmelighet” som fortelles. Dette snur det hele.

Det Islandske språket er vanskelig å forstå. Det er noen ord som ligner norsken, som for eksempel: takk. I tillegg snakker de fort, sånn at det er vanskelig å få med seg hva som blir sakt. det Islandske språket består også av mange avanserte uttalelser.

lørdag 15. mai 2010

Gert Nygårdshaugs fortellermåte

Nygårdshaug baserer historiene sine først og fremst på en autoral synsvinkel. I tillegg hører vi også om noen av tankene til de ulike personene, men disse går først og fremst ut på kroppsuttrykk. Fortelleren har alle stemmene, så under en samtale mellom ulike mennesker er han de forskjellige stemmene. Han skildrer mye og bruker mye stedsnavn. I tillegg fordyper han seg godt før han skriver, som for eksempel i denne boka hvor han kan enormt mange sommerfuglnavn.

Episode 9

Miño har sneket seg på toget og er på vei til havet. I et lite hull mellom tømrene ligger han å ser utover, han kjører forbi alt fra tropiske skoger til illeluktende byer. Etter flere dager på toget begynner han å nærme seg havet. Når han kommer hit må han først og fremst komme seg ut av toget og inn i mørket slik at ingen kan se han, deretter dro han på en kafeteria. Her vil han gjerne ha litt mat, men i dette landet tar de ikke Cratsis, pengene de bruker her kalles Bolivares. Men Miño spør hvor han kan få vekslet og får beskjed om å gå til banken. I tillegg fikk han vekslet litt slik at han fikk seg mat og et sted å sove for natten, banken var nemlig stengt. Etter noen dager i byen bestemmer han seg for å vandre langs havet, og under vandringen finner han det perfekte huset. Huset står til salgs og Miño vil gjerne kjøpe det.

Episode 8

Papa Magico og Miño har gjort sitt siste show i dette landet og begynner å vandre mot nye landegrenser. Men veien er lang og dersom noen finner ut at de krysser landegrensen ulovlig vil de henges i trærne, sammen med alle de andre de har sett på veien hit. Papa Magico lover Miño at når pengesekken deres er full skal de kjøpe seg hus ved vannet, og etter en stund i det nye landet ser det ut til at drømmene deres skal gå i oppfyllelse. For med et spektakulert show, tjener de to en formue. Men da alt går så bra møter de to, fem komanderos som gjerne vil se den brennende Magico i sitt eget lille show. Miño har funnet et maskingevær og skyter de fem mennene i siste liten, men det er for sent en røyk kommer borti Papa Magico som er dekket av bensin. Nå vandrer Miño helt alene, igjen.

fredag 14. mai 2010

Forsinkelser på Mengele zoo

Hei :)
Sorry, men har ikke fått lagt inn det siste fra Mengele zoo, men alt kommer i morgen!
Anine :)

fredag 7. mai 2010

Episode 7

Miño og Isidoro tar turen mot en ny by, men også her ser Miño likheter fra den gamle byen hans. Da han skal samle inn penger til showet møter han 5 eller 6 los Armeros. De 6 mennene nektet å betale og Miño gjør noe han virkelig kommer til å angre på. Han stikker en pinne inn i øyet på den ene mannen, så langt at den treffer kraniet. Resten av mennene hiver seg oppå han og snart var hele byen samlet i en stor ring. Når Isidoro merker dette, forsvinner han i en fei. Når da mennene kommer for å ta han er en papirfugl alt som er igjen. Miño blir tatt med til fengselet hvor han ikke blir særlig godt behandlet. Nesten helt sikker på at Isidoro var død, hører han plutselig en hviskende stemme bak selleveggen, Isidoro. Dette gir han håpet tilbake. I det klokka slår 9 danner det seg et skarpt lys på himmelen og hele byen gnir seg i øynene i det de for seg en skikkelse som kommer fra himmelen, Jesus.

torsdag 6. mai 2010

Sammendrag av Episk diktning (s. 82 -89)

Fortellinger sier noe om hva som er rett og galt, og viser hva som er gode og dårlige verdier og handlinger. En novelle er en kort fortelling med få personer. Ordet novelle er italiensk og betyr "nyhet" og det er det en novelle handler om, noe overraskende og dramatisk. En roman er en lengre fortelling, hvor skildringene er grundigere og historiene er "fyldigere". Sagaer er fortellinger som ble skrevet på Island på 1200-tallet, men temaet i historiene baserer seg på hendelser fra 800- tallet til 1000-tallet. sagaer er historier som stort sett går ut på dette med ære og makt. De fleste sagaer er ættesagaer, som baserer seg på stormannsslektene. Myter er fortellinger om hvordan man kan forstå verden og tilværelsen, spesielt ved mytologi. Mytologi handler om guder og helter fra ubestemt tid. Eks. norrøn mytologi. Hvordan en tekst er bygd opp har mye og si ved episk diktning. Både oppbyggingen, synsvinkelen, tidsrekkefølgen, fortellermåten og språk preger resultatet. En synsvinkel kan for eks. enten være autoral eller personal, og fortelleren kan enten være allvitende eller refererende. Slike faktorer preger i stor grad den episke diktningen.

Episode 6

Miño og Isidoro finner den sjeldne planten og reiser inn til en landsby med sitt spektakulære show. At oljen er brannsikker har de opp til flere ganger sjekket. Flere liter har de tatt med seg nå skal de bli rike. Miño har aldri vært i en storby før og gleder seg. Men da de kommer dit minner byen han om hans egen hjemby. Dette minnet han på alt det forferdelige som hendte med familien hans. Etter en stund i byen var det klart for showet deres.

Episode 5

Episode 5.
Miño befinner seg i skogen hvor han snart har vært i 15 dager, han går på måfå og aner ikke hvor han er. Han er helt utsultet, full av maur og klarer så vidt å finne seg mat. Han sover i trær på grunn av faren for de ville dyrene. Etter å ha gått enda et stykke befinner han seg på noe som ligner en sti i det han hører ”Jaja president Pingo(en hest), om nå denne helvetes stien kunne begynne å ligne på en vei, jeg ser ørene dine er fulle av maur” dette er Papa magico (Isidoro). Papa Magico var en rar og noe gammel mann, han kunne gått rett inn i et sirkus. Papa Magico ser mino og tar av seg sin poncho og legger Miño i den. I tillegg gir han ham mat og drikke. Miño var veldig takknemlig. Men når han vel var ferdig med maten og god og mett begynte Papa Magico å skremme Miño litt, men han var jo bare en magico. Miño forteller om familien hans som døde i katastrofen, og Papa Magico ble bekymret. Men Miño vil ikke tilbake, derfor spør Papa Magico om han vil bli med de to på en reise og det vil han. Han skal være Isidoros sommerfugl fanger og lærer seg også magi.
En måned var gått siden han ble ”adopter”, og de hadde vært gjennom mange ulike terrenger. Papa magic forteller en historie om en indianer som utførte et tyveri og hans straff var å bli brent, men mannen hadde tidligere på dagen tatt på seg en olje som gjorde det umulig å bli brent, dette gjorde at han fikk gå. Det er akkurat denne oljen Isidoro er ute etter, og nå er de kommet til et sted hvor man kan finne slik olje. Her slår de leir.

Referat

Her kommer noen referat fra lydboken Mengele Zoo.

tirsdag 4. mai 2010

Elixir

Jag mener at filmen Elixir handlar om raseskille, hur vi människor behandlar hveran ut i fra hudfarj. Dessutom tror jag at filmen handlar väldigt mycket om passform. På ett sätt var filmen ironiskt, men det hörde till en viktig boskap. Filmen ger ett boskap som är relevant för människor i många åldrar.

Jag finner det något svårt att skriva svenska, detta beror på den svenska ordsammensetnigen och några ovanliga ljud för oss som pratar norska. Den största skilnaden på svenska och norska måste vara dei ovanlida bokstavsammensetningene i de forskjellige ordene. skrivelse föreningar i olika ord.

I detta innlägg har jag samarbetat med Kristina :)